Van de auteur die in de maand februari zijn intrek neemt in de PEN-Schrijversflat wordt gezegd dat hij in de voetsporen treedt van Gabriel García Márquez. James Cañón werd geboren in Colombia en trok in 1994 naar New York om er creatief schrijven te studeren. In 2006 verscheen zijn roman “Tales from the Town of Widows”, in Nederlandse vertaling gepubliceerd bij Meulenhoff onder de titel “Het Dorp van de Weduwen”. De uitgeverij omschrijft het boek als ‘een fantasierijke, speelse roman van een groot verteltalent, vol treffende beschrijvingen en levensechte personages. Hoewel James Cañón dit boek niet schreef in het Engels, maar in zijn moedertaal, ademt het volgens Ger Groot in de Boekenbijlage van de NRC in alles de sfeer van “Honderd jaar eenzaamheid”.
Harper Collins verspreidde het boek in Engeland, Canada en de Verenigde Staten. Er volgden vertalingen in het Duits, het Frans, het Italiaans, het Spaans, het Koreaans en het Hebreeuws. The New Yorker en de Washington Post prezen de roman de hemel in. Hij haalde in 2008 op de shortlist van de Edmund White Fiction Award en won datzelfde jaar zowel de LAMBDA Best Debut Award als Le Prix des Lecteurs Vincennes.
Tijdens zijn verblijf in de PEN-Schrijversflat wil James Cañón werken aan “The Book of Luz”, waarin de hoofdpersoon, de dochter van een ongehuwde moeder, emigreert naar de Verenigde Staten en dertig jaar later opnieuw gedeporteerd wordt naar haar geboorteland Colombia. Vertrekkend van een reeks overlappende verhalen, liederen en parabels, wil hij in zijn nieuwe boek onderzoeken hoe religieuze mythen ontstaan en verspreid worden.
No comments:
Post a Comment