Thursday, May 27, 2010

Twee maal Zuid-Afrika
In de maand juni krijgt de PEN-Schrijversflat twee maal bezoek uit Zuid-Afrika. Professor en linguïst Wam Carstens komt samen met zijn collega Kris Van de Poel van de Universiteit Antwerpen werken aan een meertalig boek over tekstredactie. Dichter Charl-Pierre Naudé zal samen met de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen een gedicht schrijven dat wordt voorgesteld tijdens het Felix Poetry Festival.


Wam Carstens (rechts) is directeur van de School voor Talen aan de Noordwest Universiteit, voorzitter van de Afrikaanse Taalraad en ondervoorzitter van de Afrikaanse Academie voor Wetenschappen en Kunst. Als linguïst, gespecialiseerd in Afrikaans, publiceerde hij "Norme vir Afrikaans" en "Afrikaans e Tekslinguistiek". Hij is ook mede-auteur van de "Afrikaanse Woordelys en Spelreëls". Aan de Universiteit Antwerpen, waar hij Afrikaans onderwees, is Wam Carstens benoemd tot Bijzonder Academisch Personeelslid. Het boek over tekstredactie, dat als leerboek en naslagwerk kan worden gebruikt, wordt een drietalige uitgave: Afrikaans, Nederlands en Engels.


Charl-Pierre Naudé (links) is één van de belangrijkste hedendaagse dichters van Zuid-Afrika. Zijn debuut "Die Nomadiese Oomblik" (1995) werd bekroond met de prestigieuze Ingrid Jonker Prize. Voor de bundel "In die Geheim van die Dag" (2005) kreeg hij de MNET Prize for Afrikaans Poetry en de Protea Prize 2004. In 2007 verscheen zijn eerste Engelse bundel, "Against the light". Werk van Charl-Pierre Naudé verscheen in belangrijke Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften. Gerrit Komrij nam hem op in "De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten" en André Brink in het "Groot Verseboek".

No comments: