Saturday, October 3, 2009

Vlaanderen-Zuid-Afrika


Zopas nam de Zuid-Afrikaanse Christine Barkhuizen le Roux haar intrek in de PEN-Schrijversflat. Bij Uitgeverij P. verschijnt eerstdaags de vertaling door Jooris Van Hulle van haar dichtbundel "Rozet" (oorspronkelijke titel: Roset) en zelf legt onze gaste de laatste hand aan de vertaling van "Papavers", een roman over schizofrenie van Ingrid Vander Veken die in mei 2010 wordt gepubliceerd in Zuid-Afrika. Na diverse dichtbundels en kortverhalen, verschijnt in maart 2010 ook de eerste roman van onze gaste, "De Padmaker".
Op 24 oktober om 14 u. praten Jooris Van Hulle en Ingrid Vander Veken met Christine Barkhuizen le Roux tijdens een publieksontmoeting in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Verder treedt Christine Barkhuizen le Roux op, samen met de Zuid-Afrikaanse zangeres Laurinda Hofmeyr, op 10 november om 20.30 u. in de Arenbergschouwburg en op 14 november om 20 u. in de Cultuurfabriek Sijsele. Op 11 november praat Jooris Van Hulle met onze gaste op de Boekenbeurs (11.30 u. Gele Zaal).
Christine Barkhuizen le Roux (° 1959, Vryburg) is de schrijversnaam van Cornelia Christina Barkhuizen. Ze volgde cursussen creatief schrijven bij prof. Hans du Plessis, en debuteerde in 2000 met de gedichtenbundel Dimensie (Suiderkollege). In 2005 behaalde ze een Masters in Nederlandse poëzie, rond het werk van Judith Herzberg. In datzelfde jaar won haar kortverhaal "’n Persiese sprokie" de tweede prijs in een nationale wedstrijd, uitgeschreven door Woordfees Office aan de universiteit van Stellenbosch en Protea Publishers. Het werd ook door LItnet gekozen als een van de vijf beste prozadebuten van het jaar 2005. Daarop volgden een bundel met kortverhalen, "Waar koek en wyn ontbreek" en "Roset", een gedichtenbundel, beide uitgegeven bij LAPA. Samen met dichteres Lut de Block werkte zij aan een vertaling van elkaars poëzie, en ook Jooris Van Hulle vertaalde al eerder gedichten van haar. Haar debuutroman schreef Chistine Barkhuizen le Roux in het kader van haar Masteropleiding aan de Universiteit van Kaapstad, onder begeleiding van Etienne van Heerden.

No comments: