Tuesday, August 25, 2009

Flanders Fields en Nieuw-Zeeland
In september neemt de Nieuw-Zeelandse Kate Mc Coll haar intrek in de PEN-Schrijversflat. Zij doet dat in het het kader van het project 'Our Soldiers', een kruisbestuiving tussen beeldende kunstenaars en auteurs uit Vlaanderen en Nieuw-Zeeland, met steun van de Vlaamse Gemeenschap.'Our Soldiers' is geïnspireerd op het einde van Wereldoorlog I, toen tien procent van de toenmalige Nieuw-Zeelandse bevolking is gesneuveld rond Ieper en vooral Passendale. Na Christchurch, wordt het project in 2009 in Flanders Fields en elders in Vlaanderen verdergezet. Daartoe gaat Kate McColl vanuit de Nieuw-Zeelandse optiek op zoek naar de rol van haar voorvaderen in de Grote Oorlog.
Het einddoel: een zesdelige koffer met één deel waarin drie boeken voorzien zijn. De gedichten van de Vlaming Wim Persoon verschijnen eerstdaags bij EPO en worden aangevuld door poëzie van Kate McColl en Paul O'Connor, een Nieuw-Zeelander die het historisch pakket verzorgt en volgend jaar naar Vlaanderen komt. De andere delen bevatten beeldend werk van Veerle Rooms en Lieve Bierque. Er is gepland dat het geheel in april 2010 voorgesteld wordt in Zonnebeke, het Passendale Museum en Ieper. Nadien zal het nog naar zes locaties gaan in de Vlaamse provincies.
Kate Mc Coll (1956, Nieuw-Zeeland) legde zich na haar Bachelor of Arts Degree aan de Otago University, Dunedin, toe op diverse progamma's Creatief Schrijven. Als essayiste publiceerde zij zowel over literatuur als over toneel en film. Haar belangstelling gaat nadrukkelijk uit naar haar landgenote Janet Frame, wier boek "An angel at my table" zo prachtig werd verfilmd door Jane Campion Verder specialiseerde ze zich in Amerikaanse literatuur, het leven en werk van Oscar Wilde. Onze gaste is docente Engelse literatuur aan de Burnside High School in Christchurch.

No comments: