Thursday, September 25, 2008

Theatertalent uit Québec


Amper is de jonge Mexicaanse schrijfster Maritza Buendia vertrokken, of er kondigt zich een nieuwe gast aan. Ditmaal zet de PEN-Schrijversflat de deur open voor Canadees theatertalent. Frédéric Blanchette is auteur, acteur en regisseur uit Québec. Hij heeft meer dan 15 kortstukken geschreven, waaronder verschillende voor Le cabaret van het Théâtre ni plus ni moins, een gezelschap waarvan hij stichtend lid is, samen met de artiesten-auteurs Catherine-Anne Toupin en François Létourneau. Hij regisseerde en vertaalde de eerste drie producties van dit gezelschap, L’ancien quartier van David Mamet, Histoire ancienne van David Ives en 4 chiens sur le même os van John-Patrick Shanley. Bij het Théâtre de la Manufacture monteerde hij Cheech van François Létourneau, en hij tekende zopas ook voor het laatste stuk van Michel Tremblay, Le Paradis à la fin de vos jours.
Als acteur speelt Frédéric Blanchette zowel in eigen creaties als in repertoire. Hij heeft teksten vertaald van Cindy-Lou Johnson, Donald Margulies en Eric Bogosian, en schrijft ook voor televisie. Le Périmètre, een eigen tekst die hij zelf regisseerde bij het Théâtre d’Aujourd’hui, leverde hem in 2007 de prijs op voor de beste originele tekst. Het stuk is sindsdien vertaald in het Engels, Duits, Italiaans, en in het Vlaams door Michael De Cock.
Frédéric Blanchette verblijft in de PEN-Schrijversflat in het kader van een driedaagse over toneelschrijven, georganiseerd door het Schrijverspodium en het Mechelse gezelschap ’t Arsenaal. Samen met hem verblijft ook zijn landgenote Lise Vaillancourt in Vlaanderen, auteur en voorzitter van CEAD, het Centre des Auteurs Dramatiques. Op donderdag 2 oktober worden teksten van beide auteurs gelezen door Clara van den Broek, Michael De Cock en Jos Geens. Het werk van Walter Van den Broeck vormt het vertrekpunt voor een debat over hoe in Québec, Engeland en Vlaanderen theaterteksten tot stand komen. Op vrijdag 3 oktober is er een tekstlezing van De aft van Yves De Pauw, gevolgd door een debat over theaterteksten waarvan een roman aan de basis lag met Walter van den Broeck, Louis van Dievel en Koen Tachelet. De toegang tot beide avonden, die vanaf 19 uur plaatsvinden in ’t Arsenaal, Hanswijkstraat 23 in Mechelen, is gratis.
Het verblijf van Frédéric Blanchette is een opstap naar een toekomstige samenwerking van PEN Vlaanderen met 't Arsenaal en het Schrijverspodium, dat in het kader van culturele uitwisselingen buitenlandse auteurs naar Vlaanderen wil halen.

No comments: