Friday, February 1, 2008

Poëzie van Russische ijsdanseres


Nog meer bezoek uit Rusland. Anzhelina Polonskaya (°1969, Malakhovka) was van beroep ijsdanseres, maar heeft gekozen voor wat zij het liefst, en al sinds haar achttiende doet: gedichten schrijven. Daar wil ze zich ook in hoofdzaak mee bezighouden gedurende haar verblijf in de PEN-Schrijversflat. Daarnaast wil ze ook werken aan essays en mémoires.
Nadat het tijdschrift Smena haar gedichten publiceerde, verscheen in 1993 een eerste bundel, “Svetoch Moy Nebesny” (Mijn Hemelse Toorts). Tussendoor reisde Anzhelina Polonskaya als kunstschaatster nog herhaaldelijk naar Latijns-Amerika. In 1998 publiceerde de Moscow Writer’s Publishing House “Stikhotvoreniia” (Verzen), in 1999 volgde “Nebo glazami riadovogo” (De Hemel in een Privé Oog”).
Daarop liet Anzhelina het ijsdansen voor wat het was en besloot zich volledig te wijden aan de literatuur. In 2002 verscheen een vierde boek, “Golos” (Een Stem). Een Engelse bundel met haar werk, “A Voice” (Een Stem) werd opgenomen in de reeks “Writings from an Unbound Europe” bij Northwestern University Press. De bundel werd bekroond met de Corneliu M Popescu-prijs voor Europese vertaalde poëzie. Polonskaya’s werk is vertaald in het Nederlands en het Spaans. Anzhelina Polonskaya is lid van de Auteursvereniging van Moskou en van het Russisch PEN-centrum. Zij was te gast op diverse internationale poëziefestivals.

No comments: