Tuesday, September 14, 2010

Vrouwenstem uit Congo
In oktober neemt Marie-Louise Mumbu, alias Bibish, haar intrek in de PEN-Schrijversflat. Zij is auteur en journaliste en woont en werkt in Kinshasa. Haar boek "Samantha à Kinshasa") Afrique Edition/Editions le Cri, 2008) is een scherp en humorvol relaas van het dagelijkse leven in de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, dat tot nadenken stemt.
Bibish publiceert in kranten en tijdschriften en is correspondente van het driemaandelijkse culturele tijdschrift Africultures. Haar novelle "Moi et mon cheveu" won de Mark Twain prijs, een initiatief van de ambassade van de VS in Konshasa, en de Grand Prix du Jury 2009. Zij is ook betrokken bij diverse initiatieven rond het woord. Zo verenigt zij kinderen in een schrijfatelier rond het geheugen.
Bibish is een veelgevraagde gaste op festivals, en trad o.m. op in Avignon en Bern. Haar verblijf in de PEN-Schrijversflat kadert in de door PEN-Vlaanderen georganiseerde Congo-avond op 2 oktober 2010 in het Zuiderpershuis in Antwerpen, waar zij optreedt samen met David Van Reybrouck.

No comments: