Tuesday, June 23, 2009

Zuid-Afrikaans diplomaat en thrillerauteur


In juli 2009 verwelkomt de Schrijversflat van PEN Vlaanderen de Zuid-Afrikaanse auteur Quintus Van der Merwe. Deze diplomaat, met een internationale ervaring en opleiding in talen, literatuur en geschiedenis, werd geboren in Port Elizabeth in 1957. In de jaren negentig van vorige eeuw was hij gedurende drie jaar als Eerste Secretaris en Cultureel attaché. Tijdens die periode doceerde hij ook deeltijds aan de Universiteit Antwerpen. Hij maakte zich zowel de Nederlandse als de Franse taal eigen. In 1996 vergezelde hij als deskundige voormalig president Nelson Mandela op een staatsbezoek aan Frankrijk.
Na een cursus creatief schrijven aan de Universiteit van Kaapstad, publiceerde hij in 2007 bij Tafelberg Publishers zijn eerste roman, “Die blou van ons hemel”. Ruben Meyer, directeur-generaal van Buitenlandse Zaken moet niet alleen zijn diplomatieke kwaliteiten aanwenden na een poging tot staatsgreep in Togo, hij heeft het ook moeilijk in zijn privé-leven omdat hij zich als gehuwde man aangetrokken voelt tot de Belgische journaliste Justine Minnaert. “Een spannende roman van de bovenste plan, boordevol actie en intrige”, blokletterde de pers.
In het boek spreken een aantal personages zowel Zuid- als Noord-Nederlands. Die dialoogtechniek die door de critici werd geprezen, wil Quintus Van der Merwe door een direct contact met de taal verfijnen in zijn tweede roman, waaraan hij nu werkt. Daarnaast wil hij ook gebruik maken om de onderhandelingen met Nederlandstalige uitgevers over een vertaling van zijn debuut verder te zetten.

No comments: