Tuesday, April 28, 2009

Stek voor een wereldreizigster


De hele wereld heeft Inez Baranay afgereisd, en dat is ook te merken aan de fictie, non-fictie en essays die ze schrijft. Zij werd geboren in 1949 in Napels uit Hongaarse ouders die emigreerden naar Australië, toen zij nog een baby was. Nadat zij tot haar veertigste in Sidney had gewoond, begon Inez Baranay eind jaren zeventig aan een zwervend bestaan dat haar doorheen de Verenigde Staten, Europa en Azië voerde. In de PEN-Schrijversflat vindt zij gedurende de maanden mei en juni een vaste stek.
Na journalistiek werk en diverse kortverhalen, debuteerde Inez Baranay als romanschrijfster met “Between Careers” (1989, Collins Imprint). Haar laatste drie titels zijn de neerslag van herhaalde reizen naar India, waar zij zich bekwaamde in yoga: de romans “With The Tiger” (2008, HarperCollins India) en “Neem Dreams” (2003) en het non-fictie boek, “Sun square moon: writings on yoga and writing” (2007). Inez Baranay doceerde gedurende zeven jaar creatief schrijven aan de Griffith University in Queensland (Australië), maar nam net zo goed deel aan schrijfprojecten in gevangenissen.
Zij werkt op dit ogenblik aan “Local Time”, herinneringen aan steden en vriendschappen, doorweven met bedenkingen over multiculturaliteit en de identiteit van immigranten. Een speciale plaats in het boek krijgt Rome, de stad waar haar ouders elkaar ontmoetten en waarnaar ook zij blijft terugkeren.

No comments: